Belastingen

Belastingrente voorkomen met correcte voorlopige aanslag

Heeft u over 2022 een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting ontvangen en ziet het ernaar uit dat de belastbare winst van 2022 hoger is dan de winst waarop de voorlopige aanslag is gebaseerd of heeft u geen voorlopige aanslag 2022 ontvangen, dan kunt u belastingrente voorkomen door een (nadere) voorlopige aanslag aan te vragen.

Vennootschapsbelasting. Als uw BV voor 1 mei 2023 een verzoek indient voor een (nadere) voorlopige aanslag 2022 voor het juiste bedrag en de Belastingdienst de aanslag conform uw verzoek oplegt, betaalt u geen 8% belastingrente. U kunt een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting wijzigen of aanvragen via het formulier in MijnBelastingdienst Zakelijk of als u hiervan geen gebruik kunt maken via het formulier Verzoek of wijziging voorlopige aanslag dat u kunt downloaden van de website van de Belastingdienst. 

Inkomstenbelasting. Als u voor 1 mei 2023 een verzoek indient voor een (nadere) voorlopige aanslag 2022 voor het juiste bedrag en de Belastingdienst de aanslag conform uw verzoek oplegt, betaalt u geen 4% belastingrente. Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen kan via MijnBelastingdienst. U kunt hier inloggen met DigiD. 

Door voor 1 mei 2023 een (nadere) voorlopige aanslag aan te vragen, voorkomt u dat de belastingrente onnodig oploopt.

Gelezen in: Tips & Advies Belastingen

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.