Energiecontract

Per 1 juni 2023 nieuwe regels voor boetes bij tussentijds beëindigen energiecontract

Als de energieprijzen sterk dalen, kan het voordelig zijn om uw bestaande energiecontract op te zeggen en de boete voor lief te nemen. Omdat de energiebedrijven dan met duur ingekochte energie blijven zitten, worden per 1 juni 2023 de boetes bij tussentijdse beëindiging van energiecontracten door consumenten aangepast.

Tot 1 juni 2023. U betaalt nu een vast bedrag voor de resterende looptijd van het contract: 

  • € 50 per product voor een contract waarvan de rest van de looptijd minder is dan 1,5 jaar;
  • € 75 per product voor een contract waarvan de rest van de looptijd ligt tussen de 1,5 en 2 jaar;
  • € 100 per product voor een contract waarvan de rest van de looptijd ligt tussen de 2 en 2,5 jaar;
  • € 125 per product waarvan de rest van de looptijd langer is dan 2,5 jaar.

Vanaf 1 juni 2023. Vanaf 1 juni 2023 schat de leverancier in hoeveel energie (stroom en/of gas) u in de resterende looptijd nog zou afnemen en daar wordt de boete op gebaseerd. Let op. Het geschatte jaarverbruik staat in uw contract, maar kan een stuk lager zijn als u bezuinigingsmaatregelen heeft genomen. Tip. Men mag een boete alleen toepassen als dit in de voorwaarden is opgenomen. 

Als u over wilt stappen naar een voordeliger vast energiecontract (gas of stroom), dan kan de boete tot 1 juni 2023 wel eens een stuk lager zijn dan na deze datum. Het blijft de komende maanden interessant om uw huidig energiecontract te checken en een rekensommetje te maken met de boetes voor en na 1 juni 2023.

Gelezen in: Tips & Advies Belastingen

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.