Energieprijs

Energieprijsplafonds en vaste contracten

Energieleveranciers hebben aangegeven niet voor 1 april 2023 te starten met het aanbieden van nieuwe vaste contracten, omdat zij hun IT-systemen moeten aanpassen aan de maatregelen van het prijsplafond. Zo gauw dit geregeld is, kan het dus weer interessant worden om vaste contracten af te sluiten. Ook als een bestaand vast contract hiervoor opgezegd moet worden. Daar hangt wel een opzegvergoeding aan vast. Tip.  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarvoor nu nieuwe regels vastgesteld die van toepassing worden op vaste contracten die na 1 april 2023 worden afgesloten. 

Berekening opzegvergoeding. Voor de vergoeding worden het aantal kW’s voor elektriciteit en kuub (m3 ) voor gas die u nog zou verbruiken, tot het einde van de contractduur bepaald. U betaalt het verschil tussen uw contracttarieven en de huidige tarieven van uw leverancier bij een vergelijkbaar contract. 

Klein- of grootverbruiker? Dit geldt voor kleinverbruikers (aansluiting voor minder dan 40m3 gas per uur en/of voor maximaal 3 x 80 Ampère stroom). Voor grootverbruikers gelden opzegvergoedingen die in de voorwaarden vermeld staan. 

Vanaf circa 1 april 2023 zijn de energieleveranciers weer klaar om vaste contracten aan te bieden. Voor deze nieuwe contracten gaan nieuwe opzegvergoedingen gelden.

Gelezen in: Tips & Advies Belastingen

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.