Personeel

Reizen van camping naar werk, woon-werkverkeer?

Omdat kinderen meer vakantie hebben dan hun ouders, komt het voor dat werknemers vanaf de camping op-en-neer naar het werk reizen. Kan dit reizen dan gezien worden als woon-werkverkeer waarvoor een belastingvrije kilometervergoeding is toegestaan?

De kennisgroep van de Belastingdienst heeft de vraag of reizen van de camping naar het werk kan worden aangemerkt als woon-werkverkeer voor twee situaties beantwoord (KG:204:2024:6) . 

Alleen in het weekend. Allereerst de situatie waarin een werknemer in het voorjaar (mei tot en met juni) elk weekend op de camping verblijft. Hij reist vrijdag van kantoor naar de camping en maandag van de camping weer naar kantoor. De rest van de week reist hij van zijn woonplaats naar kantoor en vice versa. In deze situatie kunnen de ritten van en naar de camping niet gezien worden als woon-werkverkeer. Meestal betekent dit dat op vrijdag na het werk de rit naar de camping niet als woon-werkverkeer kwalificeert, evenmin als de rit op maandagochtend vanaf de camping naar het werk. De ritten vanaf de woning naar het werk en vice versa door de week zijn weer wel woon-werkverkeer. 

Enkele maanden op camping. Een andere situatie is die waarbij een werknemer enkele maanden op een camping verblijft en vanaf hier dagelijks de rit naar kantoor en terug maakt. Volgens de Belastingdienst is de camping dan aan te merken als een verblijfplaats en kunnen de ritten tussen de verblijfplaats en de werkplek in beginsel aangemerkt worden als woon-werkverkeer. In dat geval is een belastingvrije kilometervergoeding dus mogelijk. De heen- en terugreis moeten wel plaatsvinden binnen 24 uur. De Belastingdienst geeft aan dat uitzonderingen mogelijk zijn. 

Als uw werknemer langere tijd op een andere plaats dan zijn woonplaats, bijv. op een camping, verblijft, kunt u onbelast reiskosten vergoeden vanaf deze verblijfplaats. Het moet dan gaan om een verblijf van enige maanden.

Gelezen in: Tips & Advies Belastingen

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.