Reiskostenvergoeding

Een hogere kilometervergoeding per 2023 en 2024

U heeft het ongetwijfeld al gehoord of gelezen. De kilometervergoeding gaat op 1 januari 2023 van € 0,19 naar € 0,21 en per 1 januari 2024 naar € 0,22. Niet dat u daar auto voor kunt rijden, maar toch … De werkelijke kosten voor een middenklasse auto bedragen € 675,50 per maand. Bij een gemiddeld aantal kilometers van 13.500 per jaar komt dat overeen met maar liefst € 0,60 per kilometer. Voor de variabele kosten (afschrijving, onderhoud, reparatie en brandstof) is dit € 0,30 per kilometer volgens ANWB en NIBUD. Hierover worden vaak twee vragen gesteld:

  1. Wat als u met openbaar vervoer reist? U mag dan de werkelijke kosten in mindering op de winst brengen, maar dan mag u geen kilometervergoeding geven.
  2. Mag ik ook extra kosten (bijv. voor parkeren) aftrekken? Kort gezegd: nee, dat mag niet. Als u bijv. € 0,19 aftrekt, wordt dat voor alle reiskosten geacht te zijn, dus ook voor het parkeren, e.d. 

De verhoogde km-vergoeding is inclusief parkeerkosten, e.d. Reist u met openbaar vervoer, dan mag u de werkelijke kosten in aftrek brengen, maar dan mag u geen km-vergoeding geven.

Gelezen in: Tips & Advies Belastingen

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.