Sluiting ondernemersportaal

Sluiting ondernemersportaal fiscus per 1 juli 2024, stap tijdig over

Per 1 juli 2024 sluit het ondernemersportaal van de Belastingdienst definitief. Wat moet u weten?

Wat speelt er? Vanaf 1 juli 2024 wordt voor ondernemers het oude portaal van de Belastingdienst definitief gesloten. Ook zal op deze datum de beveiligde ruimte op de website voor ondernemers van buiten de Europese Unie (EU) die btw-meldingen doen voor het éénloketsysteem, niet meer toegankelijk zijn. Het is daarom belangrijk dat u tijdig overstapt naar Mijn Belastingdienst Zakelijk voor uw zakelijke belastingen. U kunt natuurlijk ook uw belastingzaken regelen via administratiesoftware of met behulp van een fiscaal dienstverlener. 

Hoe inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk? Op Mijn Belastingdienst Zakelijk kunt u inloggen met DigiD of eHerkenning, afhankelijk van uw rechtsvorm. Let op.  U kunt de inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) van het oude portaal hiervoor niet gebruiken. Zo kunnen bijv. zzp’ers, eenmanszaken en particuliere zonnepaneelhouders inloggen met hun DigiD. Vof’s en maatschappen dienen in te loggen met eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) of hoger. U kunt ook inloggen met het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel. Hiermee kan alleen ingelogd worden op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Het oude ondernemersportaal wordt momenteel voornamelijk gebruikt door ondernemers die geen eHerkenning konden aanvragen, aangezien ze niet ingeschreven staan of kunnen worden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Om eHerkenning te kunnen aanvragen, was een KvK-nummer nodig. Sinds 29 januari 2024 kunnen bijna alle bedrijven en organisaties die niet staan ingeschreven bij de KvK, eHerkenning aanvragen. 

Niet beschikbaar voor … Voor enkele bedrijven en organisaties zonder KvK-nummer is eHerkenning op dit moment nog niet beschikbaar. 

  • Fiscale eenheden voor de btw. Naar verwachting wordt eHerkenning voor deze groep beschikbaar begin maart 2024.
  • Fiscaal dienstverleners zonder KvK-nummer die met eHerkenning namens hun cliënt willen inloggen.

Compensatieregeling. Er wordt momenteel nog gewerkt aan een nieuwe compensatieregeling voor de kosten tussen € 20 en € 41 per jaar van eHerkenning voor bedrijven en organisaties zonder KvK-nummer. 

Stap tijdig over naar Mijn Belastingdienst Zakelijk voor uw zakelijke belastingen. EH3 kost € 20 tot € 41 per jaar. Er wordt nog gewerkt aan compensatie hiervoor.

Gelezen in: Tips & Advies Belastingen

Heb je vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.